ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОКОЛО УЙНДСЪРФИНГ И СЪРФИНГ

За почитателите на водни спортове и екстремни изживявания сърфинга и уйндсърфинга бележи завидни позиции. Разликата между двете дисциплини не е голяма, но съществува известна. За уйндсърфинга се използват дъска и платна, докато при сърфинга единствено дъската има значение за управляващият я. Спускането по-вълните и поренето на вятъра не е за всеки, колкото и екзотично и екстремно изживяване да е. Всъщност опитните спортисти наричат това контрол над вълните или управление на вятъра.

Уиндсърфинг набира едва славата си у нас, докато за развитите страни е практикуван и познат вече години наред.

Уиндсърфингът дава голяма свобода на движенията, маневреност, а наред с това извайва всеки мускул от тялото. Не случайно и някой го определят като фитнес за цялото тяло.

Историята на уйндсърфинга започва още в древността. Някога, когато се появили дървените първобитни салове (каквито са тези в Африка и по поречието на река Амазонка), хората открили по-лесният начин за придвижване използвайки вятъра или по-скоро вмъквайки силата му в платна, които по-лесно да придвижват сала. Така някогашните салове, с годините били превърнати в спорт, който има олимпийска слава днес.

Съвременната история на контрола над вятъра го превръща официално в спорт през 1930 година. Спортист на име Том Блейк открива идеята да се придвижва с помощта и мощта на вятъра, вместо дотогавашния метод да бута дъска с ръце. Неговото изобретение получило името „ветроходен сърф“, а тя силно наподобявала сърф с мачта, кормило и платно.

Това разбира се било само началото. По-късно (30 г. след откритието на Блейк), С. Нюман Дарби прави правоъгълна дъска с мачта и платно.

По-късно в годините сърфисти от Канада наричат новото изобретение „бая борд“. Само 2 години след това Хойл Шуейцер нарича „Уиндсърф“ цял един бизнес с подобен род водни приспособления. В Европа уйндсърфинга става популярен през 1971 година.

В Бълагрия са известни три типа ветроходство и те са – wave, wind и kite surfing.

Kite surfing – е с крило и във въздуха.

Wind surfing – е с платно и е най-практикуванията в България.

Wave surfing – е по вълните.