ВЪВЕДЕНИЕ В УЙНДСЪРФИНГА

Уиндсърфингът, произхожда от английското windsurfing, което в буквален превод означава „въздушно сърфиране“ или „пързаляне по вятъра“

Уиндсърфинга се доразвива като спортна дисциплина в няколко аспекта – уейв за вълни, рейсови и фристайл, слалум дисциплини и RSX формула. Практикуващите този воден спорт са уиндсърфисти.

Начинаещите в уйндсърфинга тренират на голяма дъска, докато свикнат с равновесието и с цел запазване на по-голяма стабилност върху вълните. Дъските са с различно качество, големина и конструкция, а от тях се определя и предназначението им. Дъските за уйндсърфинг са изработват от фибро стъкло, дърво, карбон или кевлър. Използва се технология от няколко листа материал поставени един над друг за по-голяма лекота и вакуумна технология.

Шверт се нарича управлението на дъската, а платната са здрави и много леки, за да порят вятъра. Подсилването им се прави от здрави нишки с карбон. Платната са задължително в триъгълни форми, а в най-дългият участък от тях се намира и мачтата. Последната е закрепена за дъската и позволява управлението на цялото водно устройство с ръцете на уйндсърфиста.

Управлението на уиндсърфинга става най-добре при страничен вятър, наричан халфвинд. Острият вятър насреща се казва бейдевинд, а страничният – курс бакщаг. За най-нестабилно управление се смята, това, при което вятъра е в гръб на спортиста, това е известно като фордевинд.

За практикуващия уйндсърфинг е нужна специална екипировка от не промокаем костюм. Най-често тя се изработва от неопренов материал. Такъв се ползва за направата на много екипи за водните спортове, каквито са сърфинг, гмуркане с акваланг, триатлон и други.

Уиндсърфингът се съществува при наличие на вятър от 7 до 50 възела, като най-подходящи са 20-35 възела.

Уиндсърфингът е спорт включен в олимпийските дисциплини. Най-известния уиндсърф в света е Роби Неш, който притежава 23 състезателни титли в шампионати.

Рекорд по скоростен уйндсърфинг има французинът Антоан Албо, който изминава 500 м. за 49,09 възела, а това се равнява на над 90 км/ча